Kontraster i Havanna

Kontraster i Havanna

Havanna är bland den mest dynamiska och levande platsen i världen. Havanna pulserar med all konst, musik, tropisk sensualitet och rörelse som finns i den största huvudstaden i Västindien. Det finns en mängds kontraster i Havanna.

Berömd för en medley av skratt, politik, kultur, och fattigdom så är nutida Kuba ett land i förändring. Tillbakadragandet av Fidel Castro från politiken, och ankomsten av hans mer fördomsfria bror Ramon har sett ekonomiska och politiska reformer som även har resulterat i upphävandet av vissa amerikanska sanktioner.

De banbrytande transformationerna (känd i spanskan som lineamientos) har infört ett minimum av modernitet i det dagliga livet, och är besläktad med en revolution inom revolutionen. Dagens kontraster i Havanna dämpar den radikala glöden och sug efter pengar och staden är fortfarande trogen sitt hjärta.

UNESCO

UNESCO: s världsarvslistade Habana Vieja (Gamla Havanna) som den bäst bevarade koloniala centrum i Amerika och dess utsökta arkitektur är en topp attraktion för fotografer, konstnärer och musiker som söker inspiration.

Ta en promenad genom det skuggiga torget till den världsberömda Malecón. Eller utan något särskild mål utöver överhuvudtaget. Ta dig en minty mojito och njut. Det kanske känns som ett steg bakåt i tiden ibland när du vandrar omkring på Havannas gator. Men sedan kommer du att märka tonåringarna med Iphones och sportiga motorcyklar byggda för hastighet.

Men trots UNESCO-finansierade restaureringar så håller Habana Vieja på att falla samman. Du kan till exempel stöta på den skärande åsynen av ljust målade, återställda hus ligger bredvid något som håller på att falla sönder och inte längre är beboeligt. Vandra utanför den historiska kärnan och du får garanterat en ögonöppnare. Familjer som har problem, otillräckliga bostäder, låga löner, föråldrad infrastruktur fortsätter att plåga landet.

Ändå så har alla kontraster i Havanna en obestridlig charm och en unik karaktär. De mest erfarna resenärerna kan drabbas av en kulturchock här.