Stelviopasset

Stelviopasset

Med sina 2757 meter över haver är Passo dello Stelvio/om ett av Alpernas högsta pass. Stelviopasset förbinder Vinschgau i södra Tirolen med Bormio i Lombardio och ligger ungefär en timme från Milano. Vägen byggdes mallan 1820 och 1826 och räknades som ett mästerverk på den tiden. Östra uppfarten består av hela 48 serpentinsvängar och i norra delen av passet ligger trespråkstoppen, där de tre språken italienska, tyska och romanska.

Med 15% stigning som det brantaste så är det en ordentlig klättring, vare sig du är i en bil eller på cykel. Det kända cykel loppet Giro d’Italia går ofta igenom Stevliopasset på grund av dess karaktär. Är du en cykel entusiast så föreslås det att verkligen bestiga denna passage. Det är en klättrar etapp som blir kvar i kroppen under en längre tid! Skid-VM arrangeras ofta i Bormio under december och även det fyller området med mycket folk. Faktum är att vägen till passet är en fantastisk upplevelse i sig själv. Det är en av de mest kända passagerna i Alperna med sin fantastiska utsikt och extrema svänger. Det har blivit en plats som är dyrkad av entusiastiska förare och gänget från Top Gear har kallat den för den bästa körvägen i hela världen.

Stelviopasset Italien

Har du möjlighet att åka bil i Europa och till Stelviopasset i sommar så är det något som du måste slå till på. Speciellt om du sitter bakom ratten på en bil med stark motor. Men det ska nämnas att fartgränsen är på ungefär 60 km i timmen på Stevliopasset och det med goda  anledningar. Det är svårt att upprätthålla kontrollen i de snäva kurvorna om man kommer in med för hög fart. Sist men inte minst, nedför är svårare än uppför och man sitter på bromsen in princip hela tiden. Därför rekommenderas det att man är säker på att ens bromsklossar och hydraulik fungerar som dem ska.

Kom bara ihåg att detta är ett extremt populärt ställe att köra på, mycket på grunda av Top Gears avsnitt år 2008. Så det kan vara ett bra ide att inte åka till Stelviopasset i Juli och Augusti då trafiken är som tätast. Man kan även försöka starta tidigt på dagen, då slipper man det mesta av trafiken.